Reiki kezelés menete

A reiki kezelés menetét két szemszögből fogjuk megnézni, az egyik, ha vendégként elmész egy reiki kezelésre, illetve a második részben, ha reiki kezelő vagy, és jön hozzád egy vendég kezelésre 

  • Mielőtt elmész egy reiki kezelésre, fontos tudnod, hogy mi fog veled történni.

Először is, olyan reiki kezelőt válassz, akinek van gyakorlati tapasztalata. Ha a kérdéseidre csak ugyanazt tudja szajkózni, ami a reiki könyvekben, meg a honlapján le van írva, akkor nem fog tudni neked személyre szabottan segíteni.

Lehet, hogy a reikis, akit ajánlottak neked inkább csak tanít, de nem kezelt már sok éve (vagy soha), akkor inkább kérdezd meg, tudja-e ajánlani valamelyik tanítványát (persze kétséges, mit taníthat az a reikis, aki sose kezelt valódi beteget).

Mi nem történhet meg reiki kezelés közben?

Ha neked fontos a reiki kezelő neme, akkor aszerint válassz, bár elvileg egyetlen reiki kezelő sem tapizhat nemi jelleget, nem vetkőztethet! Csupán könnyedén rád helyezheti a kezét (mindenki által elfogadott helyeken, pl. fej, gyomor, hátad különböző pontjai, végtagok) ennek is csupán az az oka, hogy nehéz 10-20-30-60-90 percig a levegőben tartani a kezünket, míg kezelünk valakit.

De nyugodtan szólj előre, hol tudod elfogadni, ha megérint, és hol nem (pl. allergiás bőrfelületet sem szerencsés tapizni, és az is előfordulhat, hogy te nem szereted, ha valaki akármilyen könnyű érintéssel a szemedre teszi a kezeit).

Nyugodtan kérdezz rá, hogy találkozott-e már olyan problémával, amivel te mennél hozzá.

Ha meg van a kezelő személy és időpontot is sikerült egyeztetni, akkor sínen van a dolog.

Igen, a reiki kezelés, csakúgy, mint egy masszázs, pénzbe kerül. Tőlem gyakran megkérdezik, hogy miért nem ingyenes a kezelés, hisz a reiki energia ingyenes és mindenkié. Ez így is van. A reiki energia mindenkié – de biztonságosan kezelni reikivel csak az tud, aki megtanulta jól használni és sokat kezelt már reikivel.

  • Mielőtt kényelmesen elhelyezkednél a kezelőágyon, beszéljétek meg a reiki kezelővel, hogy mik a problémáid, hol fáj, mi legyen a mai kezelés célja.

Ez fontos azért, mert lehetnek akut tüneteid, amik azonnali kezelést igényelnek pl. kiment a bokád, fáj a fogad, gyomrod. Illetve lehet, hogy nem akut a probléma, hanem az egész szervezetedet érinti és már napok/hetek óta tart, pl. meg vagy fázva, emésztési gondok vannak, stressz rágja az életed, nem tudsz aludni, fáradékony vagy – minden helyzet más kezelést igényel, és minden probléma esetén más eredményre van szükség ahhoz, hogy elégedetten távozz.

Mielőtt kényelmesen elhelyezkednél, némítsd le a telefonod.

  • Tényleg kényelmesen helyezkedj el, kérj takarót, plusz párnát, ha kell.

A kezelő gyújthat gyertyát, füstölőt – de ez nem kötelező, és az is lehet, hogy téged zavar.

Hogyan történik a reiki kezelés?

Kezelni lehet székben ülve vagy ágyon fekve – a helyszín lehetőségei és a vendég állapota szabja meg ezt pl. derékfájás esetén nem mindig esik jól a fekvés (amikor kórházban kezelek, néha csak arra van lehetőség, hogy a beteg kiüljön egy látogatói székre, az ágyon sajnos nem tudnék hozzáférni).

  • A reiki kezelő először az aurádat fogja lesimítani, ez nyugtató, csendesítő hatással lesz rád, de lehet, hogy semmit sem fogsz ebből érezni, nem is kell feltétlenül.
  • Aztán leteszi a kezét az első reiki pozícióba. A pozíció azt jelenti, ahová leteszi a kezét, hogy odaáramoltassa a reikit. Tehát pl. a „fejpozíciók” azt jelenti, hogy a fejeden több helyre, több kéztartással is rád/föléd/ köréd fogja tenni a kezét.

Az, hogy fejtől vagy lábtól kezdi, mindenki maga dönti el, de néhány szempontot azért adok:

Minimum 5 percet kell kezelni egy-egy pozícióban – a kapkodás nem hasznos – ha siet, akkor nem kapott megfelelő képzést.

Akár fejtől, akár lábtól kezd, azért nagyjából „sorrendben” haladnak a pozíciók, tehát a bokád után nem a fejed, nem a szíved jön.

Kezelési pozíciók

Optimális esetben (ha elég képzett anatómiából) akkor a fizikai szerveiden fog „végig menni”, aztán ha még van idő, az energiaközpontokon (csakrák) – ha igazán sok idő van, akkor előbb tisztít, azt feltölt minden pozíciónál, ha kevesebb az idő, akkor tölt – a reiki majd feloldja a gubancokat

Fejpozíciókra – legalább kettő, de inkább több – MINDIG SZÜKSÉG VAN, akkor is, ha lábfájással mentél oda. Ha nem így kezel, nem ért hozzá.

Köldök pozíciót is mindig kell kezelni (feltölt és méregtelenít).

Elvileg csendben kezel, hogy el tudj lazulni, szólhat zene – de ez is tőletek függ, ez egyedi. Beszélgethettek is közben – de ehhez az kell, hogy a reiki kezelőd NAGYON gyakorlott legyen – különben szétesik neki a reiki csatorna!

Mi az ami tilos reiki kezelésnél?

  • egy reiki kezelő soha nem diagnosztizál! Soha. Azt ma Magyarországon kizárólag diplomával és működési engedéllyel rendelkező orvos teheti meg! Tehát, ha azt mondja, hogy itt gyulladás, emitt daganat, akkor kelj fel az ágyról és menj haza – fizetned sem kell. Komolyan mondom. A reikis nem röntgenes, nem ultrahangos  – akármilyen tapasztalt is, maximum azt érzi, mi van a keze alatt, mennyi energia mozog a keze alatt, mennyi akadályba ütközik az az energia. Még ha „nagyon intuitív” – akkor is csak tippelget, amivel sokat árthat neked.

Mit érezhetsz közben?

Ha körülírható problémával jöttél – pl. fáj a hasad egy ponton, és dokinál már voltál, aki szerint semmi bajod – amikor azt a helyet kezelem kérdezni foglak: jobban fáj – ha ezt csinálom? csökkent-e a fájdalom, ha ezt… ?

A kezelés közben érezheted, hogy egyre álmosabb vagy, elalszol – semmi gond, a reiki relaxál, aludj bele nyugodtan. Érezhetsz melegséget – ez a leggyakoribb tapasztalás, a reiki energia meleg, ezáltal könnyen lazítja el a bőrt, izmokat, szöveteket. Érezhetsz bizsergést, kisebb zsibbadást, kis bele-bele szóró nyilallást. Ha már fájdalmat érzel, mindenképpen szólj a kezelőnek, ő nem ugyanazt érzi, amit te.

  • A reiki kezelés végén újra lesimítja az aurád – mondjuk, hogy ezzel zárja le a kezelést – és megköszönve a közreműködésed, elmegy kezet mosni, míg te lassan a saját tempódban visszatérsz az éber tudatállapotba.

A reiki hatásai

A reiki hatása lehet azonnali, a fájdalmak gyakran azonnal enyhülnek, de a reiki energia hatása általában másnapra szokott igazán érvényesülni.

Kedvenc megtörtént esetem: egy ismerősöm jött hozzám bicegve, feldagadt, fájó térdével. Sok időm akkor nem volt, nagyjából fél óráig tudtam őt kezelni, időhiány miatt csak a térdét, semmi fejpozíció :(, a kezelés végére a térde mérete csökkent, a fájdalom eltűnt. Figyelmeztettem, hogy másnapra fogja érezni a hatást igazán, addig ne ugráljon. Este felhívott, hogy panaszolja, a térde megint fáj.

Pár nappal később én kérdeztem rá, hogy mi a helyzet. ”Ja, minden oké, másnap már nem fájt, azóta jól van.” 🙂

Szóval érdemes másnap átgondolni, hogy mennyire volt eredményes a kezelés és visszajelezni a reiki kezelőnek.

Ha kedvet kaptál, és szeretnéd megtanulni a reiki kezelést, akkor gyere, tanulj velem. Tantermi reiki tanfolyam időpontok itt.

Ha kevés az időd, vagy fizikailag messze vagy Budapesttől, akkor tanulj velem online. Kényelmesen, saját időbeosztásod szerint.

Legyen biztonsági hálód – Reikizz

Dervár Zita,

gyakorlati reiki szakértő, ápoló, gyógymasszőr

0620-979-7460, reikizz@reikizz.hu